Väsentlig utrustning för hemmaframställning av vin – hävert samt oechslevikten
Hemmaframställning av Vin är en bok författad av Kjeld Erlandsen som tar upp massor goda tips för att lyckas med vinbryggningen. Bland annat finns det noga beskrivet om speciell nödvändig utrustning. För den oinvigde kan det givetvis vara bra att ha koll på en del specifika attiraljer som krävs. Speciellt är det på sin plats att lyfta fram hävert samt oechslevikten.
För att underlätta omtappning av vin så är en hävert behjälpligt. En hävert består av två rör, en slang med tillhörande slangklämma, därför att ha möjlighet att försluta slangen. Med hjälp av ett plastmunstycke kan rören skjutas in i varandra och blir anpassningsbar för samtliga jäskärl och storlekar. Det yttersta röret har en plastknopp ca 5 cm hög som medför att bottensatsen stannar kvar i jäskärlet vid avtappning.
Häverten ska föras ned ¾ i vinet och därpå ska jäskärlet varsamt lutas innan häverten sänks ner helt å hållet.
Det är betydelsefullt att alltid göra rent häverten efter användning. Rester av vin kan nämligen lätt surna och kan leda till risk att smitta vinet med bakterier.
Stundvis sker det att plastslangarna veckas men de kan rätas ut igen ifall de placeras i 70 grader hett vatten. Sedan kan veck rätas ut med hjälp av fingrarna.
En del kanske inte menar att vissa mätinstrument är nödvändigt för bryggningen men seriösa och erfarna vinbryggare är noggranna med att de finns till hands. Ett typiskt sådant mätinstrument är oechslevikten. Det är en flytvikt som används åt att räkna ut mängd socker samt extraktinnehåll i vinet. Extraktet är det som inte jäser bort utan som utgör smakämnen och bidrar med färg och fyllighet. Man sänker ner oechslevikten i ett mätglas med vin och får flyta fritt utan att ha kontakt med botten.
Även ett mätglas är alltså nödvändigt och bör vara tillräckligt stort så att oechslemätaren får plats. En lagom mängd på mätglas brukar vara 100 ml. Det är betydelsefullt att beakta att det inte varje gång är sockerhalten som ger utslag på flytvikten. Skilda frukter samt bär utgörs av varierande mängder extraktämnen som ju kan variera utslaget.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.