•  
  • Home
  • Beställ vinsatser
  • Privacy
  • Sitemap

Tillverka goda viner direkt i hemmet

Enligt EU:s definitioner får vin bara kallas vin om det framställs på pressade vindruvor. Men det är beteckningar som är gällande inom den etablerade massindustrin av vin. Faktum är att man kan ägna sig åt i grunden samma procedur men använda sig av andra bär som inte är vindruvor, och vi kallar det likväl vin. Förutom vinframställning på allehanda bär är det dessutom typiskt förekommande att man brygger vin på varierande frukter alternativt juicekoncentrat av olika slag.

Vinframställning hemma är en spännande process att följa. I fall då man inte brygger utifrån en komplett vinsats så har man möjlighet att välja vilka bär eller frukter som vinet ska bestå av. Under sommaren och hösten är det alldeles utmärkt att plocka bär till en kommande egengjord vinsats. Låt bären förvaras i kyla och mörker till dess det är dags.

Viktigt i det initiala skedet av bryggning är att se till att ha ren utrustning och också rent vatten. Orenheter, föroreningar eller annat i vattnet innebär bismaker och kan i värsta fall förstöra vinet helt å hållet. Det är för den skull en god idé att använda aktivt kol för att förädla vattnet som ska användas till bryggningen.

Aktivt kol förekommer i formerna pulverkol, granulerat kol eller högtryckspressat format kol. Vilken rengöringsförmåga det blir beror tillfullo på kolets kvalitet, dess yta i kvadratmeter per gram och porstruktur. Effektivt är att sila vattnet genom granulerat aktivt kol alternativt att tillämpa pulverkol för att slamma upp det. Låt reningen äga rum i rumstemperatur.

För att komma igång med själva bryggningen när planering och rengöring är klart, så behövs en brygghink på ca 30 liter. Den måste ha ett vattenlås som ska vara placerat vid gummit på hinklocket. Det brukar blidas skum under jäsningen de första dagarna och är hinken för liten så kommer mäsk pysa genom vattenlåset.

Senare i processen när den så kallade förjäsningen är färdig så måste vinet tappas om. Då krävs en större jäshink. För att tappa över vinet från ena hinken till den andra så är det nödvändigt med en sughävert. En annan mycket viktig del av utrustningen är en oechslemätare som är till åt att dosera sockerhalten i musten. Även ett mätglas är nödvändigt som är stort nog att oechslemätaren ryms. En lagom storlek på mätglaset brukar vara 100 ml.

Det är inte alltid bara sockerhalten som ger utslag på flytvikten. Beroende på vilka bär eller frukter som används så påverkar dess annorlunda mängder extraktämnen utslaget. Det är betydelsefullt att ha det i åtanke under bryggningens gång.

Mellan varven är det nödvändigt att ta prover av vinet. Det ultimata är att mäta upp ungefär tre deciliter vin i ett litermått. Ta mätglaset till hjälp och fyll upp 100 ml och sänk därefter ned oechslemätaren för att därefter läsa av värdet. Glöm inte bort att anteckna samtliga data och helst föra en grundlig och detaljrik bryggjournal. Det är angeläget att följa utvecklingen av processen för att inte i slutändan bli överraskad. Ta följaktligen självklart också smakprov och låt vinet smakas av länge i munnen.

I slutskedet av processen får vinet stå i jäskärlet i drygt 2-4 veckor, vilket beror på vilken jäst som används, sockerhalt m.m. Tappa om vinet och filtrera på nytt när jäsningen är redo.


  • hembryggning
  • vinbryggning
  • vintillverkning

Share This Post

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Pinterest

Related Posts

Leave A Comment

Click here to cancel reply.

You must be logged in to post a comment.

Menu

  • Finn casino för mobilen med spel trots spelpaus
  • Bästa casino spel – här finns de
  • På vilket sätt kan man effektivt avlägsna dålig lukt från både fötter och skor?
  • Stevia sötningsmedel skänker samtliga chans att njuta av godis
  • Det bästa casinospelet att vinna på för dig som är ny på online casino
  • Lär dig spela starburst – det populäraste casino online spelet
  • John Koza intervju om scratchlott
  • Mögelfri är det nya medlet som används för att tvätta bort mögel på ett effektivt sätt
  • Gör det enkelt med Dolce gusto och kaffemaskin kapslar!
  • Se om du har ta bort mossa på tak
  • Är du sugen på att dricka god Hallonsoda ska du läsa här
  • Perfekt resultat varje gång med Dolce Gusto kapslar!
  • Lär dig hur man gör sockerfri slush på enklaste vis hemma
  • Vill man kunna göra egen läsk hemma är det smart att ha Fruktsoda läskkoncentrat.
  • Läs allt om Caffitaly kapselmaskin med Caffitaly kapselmaskin
  • Kaffekapslar Caffitaly låter dig lyckas!
  • Så gör du för att köpa kaffekapslar för Nespresso kaffemaskin!
  • Vad är enklaste sättet att få hem sockerfri Indian tonic?
  • Du använder väl desinficeringsmedel
  • Med Espresso kapslar får du ett bra kaffe varje gång!

Pages

  • Privacy
  • Sitemap
  • Home
  • Beställ vinsatser
  • Privacy
  • Sitemap

Powered by druvvinsats.se