Så framställer du ditt eget vin
Att brygga sitt eget vin hemma har blivit betydligt enklare med tiden tack vare utvecklade vinsatser samt utrustning. Det är dock viktigt att utförligt planlägga sin bryggning för att få vinet i rätt smakriktning redan från inledningen.
Inom den traditionella vinindustrin ska vindruvor användas för att det enligt EU:s definitioner ska få kallas vin. Men när vin framställs hemma är det typiskt att brygga på diverse bär och frukter.
Om man använder sig av exempelvis bär så skall de först krossas och blandas med vatten. Det är betydelsefullt att kärlet är noggrant rengjort inför förjäsning. Tänk på att filtrera ut undan dåliga bär och rensa bort kvistar. Minsta lilla kvist kan förvränga den förväntade smaken på vinet. Kvistar gör även vinet syrligare vilket kan bidra till mögel.
På jästpaketen brukar det stå hur hög sockerhalten ska vara i vinsatsen. För att mäta sockerhalten används en ochelemätare. Oftast får man hälla i socker då bären inte är söta nog. Ifall vinet ligger i jäsning kan det finnas ganska mycket kolsyra i provet som måste undan för att mätvärdet ska bli bra. Det blir oftast fel densitet på provet när det är kolsyra. Genom att vispa vinet i ett litermått inför provtagning kan man dock få undan en rejäl mängd av kolsyran. Tänk dessutom på att tappa upp provet utan rester av frukter eller bär då det är faktorer som också påverkar densiteten.
När förjäsningen är klar måste musten silas över till ett nytt kärl – ett s.k. jäskärl. Var pedant med att inte få med något annat än endast vätska ner i jäskärlet. Pressa ur den sista saften ur bären för att erhålla mer smak. Vinet ska jäsa i ca 2-4 veckor beroende på vilken sort av vinsats det är. Till exempel så påverkar jästtypen tiden.
Tappa sedan upp vinet och filtrera det. Ha i vinsvavla för att vinet ska konserveras bättre. Häll i ytterligare en aning vinsvavla efter en månad och vänta därefter en månad till innan upptappning av vinet.
Var strikt med att skölja ur hinkar och kärl noga efter bruk. Det bästa är att använda oparfyrmerade rengöringsmedel om man inte vill riskera att dofter ska sitta kvar. När vinet ska provsmakas är det bra att ha ett fat att lägga skopor, mätglas samt oechslemätaren på. Locket till hinken bör placeras rättvänd på en större skål så att föroreningar inte kommer i kontakt med den sida som befinner sig inåt i hinken.
I över 30 år har Gert Strand AB haft erfarenhet av hembryggning, och erbjuder ett väldigt utbud som hjälper dig att lyckas. Företaget har specialiserat sig i synnerhet på vinsatser för vinbryggning, och har som utgångspunkt att bryggning ska vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder även mer anpassade produkter för hemmabruk utan att för den skull tumma på kvaliteten. Gert Strand AB säljer även aktivt kol och speciell vinjäst som är produkter som många hemmabryggare använder sig av.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.