Redskap för produktion av eget vin
Det är nu för tiden inte alls besvärligt att framställa sitt eget vin hemma. Mycket av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller hög kvalitet.
Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara omfattande. Det är väl nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, och en gummitätning ihop med ett jäsrör.
Den som använder sig av en komplett vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med ovan nämnda utrustning. Det finns självklart mängder av övriga hjälpmedel och komplement, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp massor tips.
Kjeld betonar dessutom hur betydelsefullt det är med hygien. Allting som kommer i bekantskap med vin och frukt måste vara rent. All utrustning måste vara fri från matrester, fett och diskmedel. Allting sådant kan skada jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet dåligt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar och avfettar på samma gång. Det är därtill två medel som är helt å hållet ofarliga att nyttja.
För att erhålla bäst effekt ska rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en grundlig sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och övrigt helt å hållet. Det går dessutom att använda soda eller trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det medför större svårigheter att skölja av. Tänk också på att eventuella sodarester (om sköljningen inte sker noggrant) kan påverka syran i frukten.
Själva materialet vid vinbryggning är viktigt. Rostfritt stål, emaljerade kärl samt kärl i plast går utmärkt. Tänk bara på att vara grundlig med att kontrollera att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man bör undvika kärl som utgörs av järn, zink, mässing eller koppar är därför att dessa metaller kan ge missfärgning och bismak åt vinet.
När man finfördelar den frukt som ska användas åt vinet så är det självklart en fördel att ha goda förutsättningar för att förenkla arbetet. En bra och skarp kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare eller ett pommesfrittesjärn fungerar ypperligt till päron. På så sätt tar det inte alls lång tid att processa 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan tillämpa skärredskap i form av elmaskiner samt handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn eller mixer därför att det är utrustning som delar frukten alldeles för mycket.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.