Om vinbryggning och dess råvaror
Endast tid och fantasi begränsar möjligheterna att kombinera fruktrecept vid vinbryggningen. Man kan prova i all evighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.
I gemene mans trädgård finns det alltid gångbara frukter samt bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns även prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig åt vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär och mispel.
Den som gillar att vara ute på skogspromenad ska hålla utkik efter de otaliga sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.
Och varför inte testa att brygga vin med hjälp av blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp ska testa att brygga på rosenblad från doftande rosor eller på maskrosor, fläderblommor och lindblommor.
Det finns inte ständigt tid att brygga när en del råvaror har sin skördetid. Därför kan de alltid förvaras djupfrysta för framtida bruk. En del råvaror bör rentav helst ha varit frysta i vilket fall före bryggning. Exempelvis, vilda nypon, slånbär och rönnbär.
Men när det inte hela tiden är årstid för frukt och bär kan man inhandla djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs ofta inom restaurangbranschen och till en billigare slant. Det är inte ovanligt att en stor förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på bara några hekto.
Det är också ypperligt att brygga vin på saft och juice. Det finns varierande sorters bärsafter i handeln att handla. Varudeklarationen ska utförligt läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns en del safter som gör sig bättre som grundsafter. Till exempel juice av äpple/svart vinbär alternativt äpple/druva. Den som brukar gästa musterier kan beakta att äppelmust är utmärkt att brygga vin på.
Vad beträffar koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar överlag vara ganska dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.