Lär dig att simpelt brygga vin hemma
Att allt fler personer brygger sitt eget vin hemma märks inte minst på alla tillgängliga produkter för vinframställning. Det är en rafflande procedur som ger möjlighet att experimentera och ta fram skilda sorter.
Det allra första steget är att organisera processen, och att köpa ett passande kärl. Fundera även över vilken sort av jäst som krävs för att brygga vinet. Det gäller att vara noga eftersom det ökar chansen till att få ett gott resultat. Reflektera över vilka bär, frukter eller juice du vill begagna dig av. Det är såklart något som hör samman med vilken typ av vin man tänker framställa. Det första man tänker på kanske dock är att framställa vin på vindruvor, men det går att göra vin på många olika bär och frukter.
Om man plockar bär för att använda till vinbryggningen så är det viktigt att sortera och rensa noggrant. Dåliga bär ska ej användas åt bryggningen, och kvistar bör rensas bort. Risken med att bibehålla kvistar är att smaken på vinet blir omåttligt mycket syrligare vilket ger en ökad risk för mögel.
Mosa sedan bären och ha därefter i vatten och rör om. Hur mycket bär och vatten som ska ingå beror helt o hållet på recept. Men för 10 liter vin behövs 4,5 kg bär samt 8 liter vatten.
I nästa del av processen krävs ett verktyg som kallas ochelemätare. Den kan vara behjälplig åt att mäta sockerhalten hos bären eller frukterna som används till framställningen. Vanligtvis brukar det stå på jästpaketen ett korresponderande värde på hur hög sockerhalten ska vara. Vanligt är att man kompletterar med socker och häller i socker till dess värdet uppnås. Var noggrann med att blanda.
Därpå är det dags att ha i jäst i den fruktmassa som blivit. Olika jästar hanteras olika och på förpackningarna anges oftast hur man bör göra. Anledningen till att det finns annorlunda sorters jäster är för att en del lämpar bättre till fruktigare viner medan andra är mer lämpade för bryggning vid tillfällen då man strävar efter högre alkoholhalt än normalt.
När vin framställs sker olika processer av jäsningar. Vid förjäsning ska kärlet stå i ca 20-25 grader i 4-6 dagar. När dessa dagar passerat ska vinet tappas om för första gången. Till det krävs ännu ett kärl samt en sil till bären. Kärnor, skal filtreras bort när man via silen häller från det ena kärlet till det andra. För att inte gå miste om smak bör man krama ur den sista saften ur bären.
Mät med ochelemätaren igen för att kontrollera sockerhalten och om mer socker måste tillsättas. Därefter får vinet stå i jäskärlet till dess det slutat jäsa. Tiden varierar alltid beroende på jäst, sockerhalt m.m., men normalt tar det 2-4 veckor. Med hjälp av ett mätglas blir det lättare att mäta sockerhalten.
När jäsningen är klar bör man tappa om vinet och sila på nytt och ha i vinsvavla och skaka om. Vinsvavlan hjälper till att bevara vinet. Häll i ännu en aning vinsvavla efter en månad och avvakta sedan en månad till innan upptappning av vinet.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.