Hur fungerar vanligt socker kontra dextros till bryggning?
En huvudsaklig ingrediens i ett hembryggt öl är socker och de flesta recept nämner bryggsocker som är dextros. Dextros kan också kallas för druvsocker och finns mestadels i vanliga butiker. Men det bästa är att inhämta sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar just på ölbryggning och vinberedning.
Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter
Det tycks pågå en fortlöpande debatt om vilket socker som man ska tillämpa då man vill brygga öl hemma. En del menar att det bara är dextros som gäller ifall man vill få till en delikat smak medan andra säger att vanligt socker faktiskt kan vara bättre för jäsning samt att det inte gör någon skillnad vad gäller smak.
Om du just har kommit igång med vinbryggning och ölbryggning så kan det vara förståndigt att bortse från den här debatten. Det viktigaste är nämligen att vara noggrann med renligheten, att hålla stadig temperatur och att arbeta på ett metodiskt sätt där man inte missar något moment.
Detta gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som tycker om att debattera det där med rätt typ av bryggsocker. Om du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till korrekt balans genom att bara ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och fokusera på andra bitar av ölbryggningen före du ger dig på farinsocker samt annat spännande.
Vad säger experterna om sockret samt smaken?
Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor samt mäskad malt.
Strösocker å andra sidan är en disackarid och består endast till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är mycket svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning måste det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.
De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har faktiskt lite annorlunda åsikter vad gäller dextros samt vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker lätt skänker öl som smakar cider medan andra säger att det här är nonsens.
En del menar att det endast är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker samt att smakskillnaden är så pass minimal att det faktiskt inte spelar någon roll.
Något man måste komma ihåg är att ölet kan erhålla en speciell smak på grund av annat än sockret. Det är först när man verkligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan starta ha synpunkter om sockrets påverkan på smak, färg och mer.
Hålla sig strikt till receptet eller köra en egen blandning
Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså inte vara smart och ersätta med dextrosen. Också erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept fastän de har lång erfarenhet av vad som funkar och vad som icke gör det.
Kom ihåg att de olika delarna i receptet samverkar och att din teknik samt metod också kommer att färga resultatet. Om du följer ett recept och efteråt får riktigt bra öl så vet du ju exakt hur du kan erhålla samma goda öl igen. Om du mixtrar lite efter känsla så kan det bli svårare att repetera samma lyckade konstellation åter.