Hemmaframställning av Vin
Både nybörjaren och den lite mer rutinerade hemmabryggaren av vin bör kolla upp boken Hemmaframställning av Vin. Den är fylld med massor av goda tips och råd.
Vin är en enastående härlig dryck som kan avnjutas i många olika sammanhang. Och olika sorter passar olika bra till olika mat o.s.v. Det gör att det finns mycket att utforska vad gäller vin. Dessa är de främsta anledningarna till att många har ett starkt entusiastiskt intresse för vin. Primärt att dricka vin, men självklart även all form av fakta om vin, som till exempel druvsorter, framställning m.m.
Under de senaste åren har det blivit allt mer populärt att privatpersoner framställer sina egna viner i sina hushåll. Det har blivit både lättare och processerna har blivit förfinade. Att hemmaframställning av vin faktiskt är förhållandevis lätt är det alldeles för många som inte tror. Det är typiskt att människor har funderat på att börja brygga hemma men avstår för att de antar att det är för komplicerat. Det är viktigt att inte medgiva sig avskräckas av ens okunskap. Det krävs lite självförtroende precis som inför allt övrigt vi tar för oss.
Flera ser hemmaframställning av vin som en roande hobby. För en del har det inte funnits speciellt mycket av intresse att sysselsätta sig med på fritiden förrän de upptäckte intresset för att brygga vin hemma. Därtill är det tilltalande att man kan spara någorlunda mycket pengar på att brygga eget vin.
Idag är det massor vinexperter som arbetar med att oupphörligen förfina metoder och verktyg för vinframställningen överlag. Ett allmänt mål som i princip gäller all typ av vinframställning är att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Till exempel tillkommer hela tiden åtskilliga nya ingredienser med förbättrad kvalité som påverkar slutresultatet. I synnerhet påverkar vissa nya vinjäster så att mindre i bryggningen lämnas åt slumpen.
Och allt det arbetet som vinexperterna ägnar sig åt påverkar också våra förutsättningar för att brygga vin hemma. Det är dessutom möjligt att inom kontexten för hemmabryggning lämna så lite som möjligt åt slumpen.
För att börja att brygga eget vin hemma krävs en del nödvändig utrustning. Det är framför allt ett jäskärl, en gummihätta med jäsrör samt en hävert som krävs för att ha möjlighet att sätta sin första sats.
Innan man påbörjar sin första bryggning gäller det att finna ett bra recept att följa. Det är angeläget att följa det till punkt och pricka. Se även till att noggrant notera allting som behövs. Den höga noggrannheten rekommenderas för att det ju faktiskt tar lång tid innan en sats blir klar. Och då vore det olyckligt ifall all tid gått till spillo p.g.a. någon simpel miss. Därutöver ska all utrustning kontrolleras grundligtt före bruk. Det är av yttersta vikt att den är ren. Om inte så finns en risk att smaken på vinet förvrängs samt förstörs.
För att få reda på mer kring allt som rör framställning av vin bör man läsa boken Hemmaframställning av Vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som hjälpt massor människor i närmare 30 år (den har utkommit i många reviderade upplagor). I boken besvaras bland annat frågor om varför man ska nyttja vissa ingredienser och vilken nytta de gör. Boken innehåller även tips på nya starkviner, och behandlar frågor kring smaksättning samt vinprovning.
Det bästa av allt är att boken endast finns några knapptryck bort. Den finns nämligen tillgänglig avgiftsfri som e-bok på landets samtliga bibliotek. Det innebär att du kan läsa den direkt på skärmen eller på din läsplatta. Registrera ett konto för e-böcker via ett bibliotek så är du igång.
Hemmaframställning av Vin är boken du måste läsa för att få svar på alla dina frågor om vinframställning.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.