Hemmaframställning av vin
Hemmabryggning av vin har blivit allt mer populärt allt därför att vinsatser samt utrustning blivit bättre. Den som önskar producera smakligt vin utan att behöva tänka på vilka specifika ingredienser som krävs kan med fördel införskaffa färdiga vinsatser. Det finns en hel uppsjö av vinsatser på marknaden och antalet växer. Gert Strand AB är en etablerad återförsäljare av produkter som har med vinframställning att göra. Företaget säljer varierande vinsatser med skilda smakuppsättningar.
Följer man bara noggrant de instruktioner som medföljer vinsatserna så är det svårt att misslyckas med sitt vin. Men den som är lite mer rutinerad och har bryggt vin själv förut kan experimentera lite mer. Att producera vin på egna bär och frukter brukar vara någonting som flera föredrar trots att riktigt vin faktiskt ska innehålla vindruvor i enlighet med EUs definitioner.
Bär kan plockas långt innan de ska användas. Se bara till att förvara de dunkelt och kyligt. Som ett första led i vinprocessen så ska bärsaften pressas ur och blandas med förslagsvis 10 liter vatten. Det är oerhört centralt att vattnet är ordentligt fräscht. Gert Strand AB säljer aktivt kol som är ypperligt åt att rena vatten. Det är effektivt att sila vattnet via granulerat aktivt kol eller att nyttja pulverkol för att slamma upp det. Reningen ska äga rum i rumsvärme. Kolets kvalitet avgör rengöringsförmågan. Några av dessa kvalitetsaspekter är kolets porstruktur och dess area i kvadratmeter per gram.
När bären är pressade har det bildats en vinmust som ska föras över till en jäshink i en process som kallas förjäsning. Den bör ha ett vattenlås med placering intill gummit på hinklocket. Det brukar nämligen bildas skum de första dagarna av jäsningen och ifall hinken inte är nog stor så kommer mäsk pysa ut genom vattenlåset.
Efter förjäsningen måste vinet tappas om. För det krävs en rymligare jäshink, och för att underlätta tappningen från en hink till en annan så är det en god idé att nyttja en så kallad sughävert. En annan betydande utrustning är en oechslemätare som används åt att mäta upp sockerhalten i musten. Ett mätglas som rymmer 100 ml, stort nog att oechslemätaren ryms, är ett utmärkt hjälpmedel som underlättar bryggningen.
När man mäter med hjälp av oechslemätaren ska man ha i åtanke att det inte endast är sockerhalten som ger utslag på flytvikten. Det beror på att annorlunda bär och frukter består av olika mängder extraktämnen som påverkar utslaget.
Glöm inte att ta prover av vinet under hela processens gång. Det är nödvändigt för att dirigera bryggningen åt rätt håll. Mät upp ungefär tre deciliter vin i ett litermått och ta därefter mätglaset till hjälp och fyll upp 100 ml för att därefter sänka ned oechslemätaren och läsa av värdet.
Det är värt för ordningens och processens skull att noggrant importera mätuppgifter i en detaljerad bryggjournal. Genom att följa utvecklingen på det sättet så reducerar man risken avsevärt att i slutändan bli förundrad över vinets smak. Var ingående med att även smaka av vinet och låt det förmedla smak länge i munnen.
I jäskärlet får vinet stå i ca 2-4 veckor, beroende på vilken jäst som använts m.m. En del tappar om vinet och filtrerar det ytterligare en gång när jäsningen är klar.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.