Gör ditt mousserande vin hemma
Att brygga sitt eget mousserande vin kan vara en väldigt svår process om du väljer att tillverka det genom den traditionella “Methode Champenoise”.
Men det finns en alternativ procedur som bidrar till fantastiska resultat med ett minimum av ansträngning.
Även mousserande vin kan göras från en mängd skilda material, Chardonnay, Pinot Noir samt Riesling är de föredragna druvsorterna. Det är bäst att nyttja en bra kvalitet samtliga druvor produkt för att åstadkomma champagne.
Innan vi börjar vill jag nämna att det ett smidigare sätt som också framställer ett smakrikare vin. Beställ en vinsats från genom att klicka här från hembryggning.se, prisad.se eller annan marknadsplats.
Du kommer att vara i behov av en hydrometer innan du påbörjar brygga din ”champagne”.
Dessa kan inhandlas relativt billigt online.
Det är angeläget att utgångspunkten visar mellan 1,070 samt 1,080 och ej mer.
Dessutom behöver du ett grundläggande hembryggningspaket för de inledande bryggningsstegen. Jag föreslår att du använder ölbryggning kapsyler (inte att förväxla med kronkorkar och buteljeringshattar), med tanke på att de ska fungera som en preliminär tryckhållare.
Du behöver likaså en kapsyltång samt några hattar för den sekundära bryggningen (till skillnad från bryggning av andra drycker kräver champagne flera faser).
1) Börja med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att tillverka vitt vin upp till slutet av jäsningen.
2) Så snart jäsningen har blivit färdig, använd hävert för att överföra vinet till en öppen hink.
Vinet bör vara lite grumligt, om inte addera lite jästsediment från botten av jäsningskärlet.
3) Gör en enkel sockerlag med 25 gram rörsocker per liter vin.
För att producera denna sirap, värm en mix av en andel vatten samt två delar socker (räknat på volym). Värm upp till kokpunkten.
Blandningen blir till sirap när kokpunkten är nådd.
4) Rör om sockerlag, varsamt ändock grundligt, i vinet.
5)
Nästa moment är buteljering med hjälp av hävert, flytta vinet omedelbart till champagneflaskor använd uteslutande flaskor avsedda för mousserande viner, andra glasflaskor kommer ej att kunna hantera det tryck som byggs upp.
6) Placera flaskorna upprätt på en sval plats i 3 månader. Vinet bör vara klart nu med viss sediment på botten, ifall inte låt stå i ytterligare en månad eller tills det blir kristallklart.
Efter denna period låt dem stå i kylskåp vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.
Detta kommer att hjälpa hålla ner jästen när du häller upp.
När flaskorna ska öppnas är en känslig operation där det mesta av innehållet kan spruta ut ifall du inte utför det på rätt sätt.
Såvida du ej är en mästare på denna färdighet kan detta antagligen vara ett bra tips:
Snabbhet är det väsentliga i denna process om du vill behålla det mesta av din mousserande vin. Placera en innehållslös mottagare på en vinkling framför flaskan som du även vinklar och ta bort locket på flaskan.
Det tar lång praktik att se till att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.
Men om det nu finns något som kallas ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.
Jag har ej skrivit någonting om den vanliga vintillverkningen som behövs som fundament till detta, samtliga tillbehör för detta finner du lätt på webben.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.