Framställning av vin på enkelt vis i hemmet
Vin framställs från saften från pressade vindruvor, och enligt EU:s definition får vin enbart kallas vin ifall det framställs av just vindruvor. Vitt vin karaktäriseras av gröna, gulvita eller blå druvor medan rött vin karaktäriseras av svartblå, blåröda eller blå druvor. Det finns mängder av vindistrikt runt om i världen och av den anledningen finns det massa speciella skilda processer av vinframställning.
De absolut äldsta spåren av vinodling och vinframställning är från ungefär 5000 fKr och har påträffats i nuvarande Iran. Med tiden fick vinframställningen allt större utbreddning och spred sig i första hand till de grekiska öarna och därnäst också till Italien och södra Frankrike. Slutligen skulle alla de områden som ingick i Romariket förknippas med vinframställning och när stormakten föll fortsatte vinframställningen fram till nutid och som självklart även spridits till resterande världen.
Idag har vinframställningen förenklats på så sätt att den kan förekomma i våra hem. Det är emellertid inte jämt hemmabryggningen uppfyller EU:s definition av vin eftersom människor tenderar att testa diverse olika bär, frukter samt juicer. Det genererar dessutom möjlighet att lära sig nya och annorlunda recept.
Det centrala momentet för vinframställning hemma liksom för övriga vinindustrin är jäsningen som syftar till att öka alkoholhalten. För vinframställning hemma handlar man en vinsats som är ett alldeles fantastiskt val för den som aldrig tidigare bryggt vin. Det blir oftast bra resultat och det enda man behöver göra är att följa de medföljande instruktionerna.
En av de främsta faktorerna för att nå målet med sin vinframställning är att vara ingående med renlighet. Vinmäsken är nämligen känslig för föroreningar av olika slag. Det kan handla om att en del oönskade bakterier kommer i kontakt med mäsken. För den skull är både hygien och fräsch utrustning enormt relevant.
Aktivt kol är en enormt bra naturprodukt som både är billigt och kan återanvändas. Det funkar till att rena både vatten samt alkohol. Aktivt kol eliminerar via absorption oönskade ämnen i både vätskor och gaser och används i fall då vanlig filtrering inte kan avskilja vissa ämnen. Inuti kolets porer fastnar föroreningarna när absorption sker.
Man bör beakta att varje vinsats man framställer tenderar att få sin egen prägel oavsett ifall man följer samma recept. Variationer brukar nästan jämt bli till, men de kan med tiden bli mindre ju oftare man brygger utifrån ett å samma recept. Anledningen till variationerna beror bland annat på olika temperaturer, mognad av frukter o.s.v. Och tänk på att bra jäst påverkar bryggning mer än man kan tro. Ett tips är att pröva skilda jäster till samma vinsats, och på så sätt upptäcka skillnader.
Gert Strand AB har över 30 års erfarenhet av skilda varianter av hembryggning, och erbjuder ett av världens mest detaljerade utbud. Företaget har specialiserat sig på bland annat vinsatser för vinbryggning, och utgår från mottot att bryggning bör vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder via sortimentet en mer anpassad konsumentstorlek och vinsatser utan att för den skull tumma på kvaliteten.
Gert Strand AB rekommenderar den egna vinjästen som finns i sortimentet. Det är en jäst som jäser oerhört rent. Den innehåller näringsämnen som bidrar till en högre alkoholhalt än vanligt. Med tanke på att jästen består av mindre socker resulterar det dessutom i snabbare jäsning. Anledningen till att det finns varierande sorters jäster är för att en del är mer lämpade för fruktigare viner och andra mer lämpade för bryggning då man strävar efter hög alkoholhalt.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.