Experimentera att göra mousserande vin
Att anrätta sitt eget mousserande vin kan vara en mycket komplicerad arbetsgång om man väljer att göra det igenom den traditionella “Methode Champenoise”.
Cider vinsats finns på https://allt-fraktfritt.com/hembryggning-20.
Men det är en alternativ metod som ger fantastiska resultat med ett minimum av möda.
Även mousserande vin kan göras från en mängd olika stoff, Chardonnay, Pinot Noir samt Riesling är de föredragna druvsorterna.
Det är bäst att använda en god kvalitet samtliga druvor alster för att göra champagne.
Du kommer att tarva en hydrometer före du börjar brygga din ”champagne”.
Dessa kan köpas rätt så kap på nätet.
Det är viktigt att utgångspunkten visar mellan 1, 070 samt 1, 080 och inte högre.
Dessutom ska man ett basal hembryggningspaket för de inledande bryggningsstegen.
Jag rekommenderar att man använder ölbryggning kapsyler (inte att förväxla med kronkorkar samt buteljeringshattar), alldenstund de ska funka som en preliminär tryckhållare.
Man behöver oxå en kapsyltång och några hattar för den sekundära bryggningen (till skillnad från bryggning utav andra drycker kräver champagne flera faser).
1) Börja med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att göra vitt vin opp till slutet utav jäsningen.
2) Så inom kort jäsningen innehar upphört, begagnad hävert för att deplacera vinet till en öppen hink.
Vinet skall vara lite grumligt, om inte addera lite jästsediment från botten utav jäsningskärlet.
3) Tillverkar en simpel sockerlag med 25 gram rörsocker per liter vin.
För att göra denna sirap, värm en blandning av en del vatten samt två delar socker (räknat på volym). Värm till kokpunkten.
Blandningen blir till sirap när kokpunkten är nådd.
4) Rör om sockerlag, mjukt men grundligt, i vinet.
5) Nästa steg är buteljering med hävert, flytta vinet bums till champagneflaskor begagnad bara flaskor för mousserande viner, andra glasflaskor kommer inte att kunna hantera det tryck som byggs opp.
6) Ställ flaskorna upprätt på en sval plats i 3 månader.
Vinet ska vara klart idag med speciell sediment på botten, om inte låt stå i fler en månad alternativt tills det är kristallklart.
Efter att denna period låt dem stå i kyl vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.
Detta kommer att assistera hålla minska jästen när du häller opp.
När flaskorna skall öppnas är en emotionell operation vari det större av innehållet kan spruta ut om man ej tillverkar det på korrekt fason.
Såframt man inte är en champion på denna handlag kan detta kanske vara ett bäst förslag:
Hastighet är det väsentliga i denna ingrepp om man vill bibehålla det flesta utav din mousserande vin.
Placera en tom mottagare på en vinkling före flaskan som du också vinklar och ta bort locket på flaskan.
Det tar lång exercis att åstadkomma att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.
Men om det nu är något som heter ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.
Jag har ej skrivit något om den vanliga vintillverkningen som krävs som bas till detta, alla komplement för detta hittar man enkelt på webben.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.