Att framställa smakligt vin hemma
Den som vill brygga gott vin hemma har otaliga råd att bringa i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin. Det är en viktig och uttömande bok som innehåller en hög nivå av expertis. Somliga hävdar att det är en av de bästa böckerna om hemmavinframställning som finns att tillgå på marknaden.
Erlandsen konstaterar att det skett en kolossal utveckling inom vinframställningen hemma. Många kunskaper och erfarenheter har ärvts från den etablerade vinindustrin. Och i kontinuerlig takt har också utrustningen för hemmabruk utvecklats till det bättre. Många nya ingredienser har därutöver tillkommit på marknaden som bidrar till att berika vinframställningen. Särskilt har betydligt fler varianter av vinjäster tillkommit. Idag är det flertal hem som brygger vin eller som har provat att brygga. Vem vill inte brygga husets egen specialitet och årgång?
Boken Hemmaframställning av Vin har som syfte att utmåla vinframställningen hemma utifrån dagens nivå och kunskaper. Boken riktar sig såväl till den glade amatören till den lite mer erfarne. Boken kan även tjäna som bra underlag till allehanda vinklubbar som ägnar sig åt bryggning.
Vinbryggning på egen hand innebär inte enbart att det är mer ekonomiskt skonsamt för ekonomin, utan det är minsann roligt att förbättra sin egen produkt. Att brygga vin är en riktigt gemytlig hobby.
Massor ägnar sig åt kokkonst i alla dess former idag, och till goda rätter avnjuts vin. Men det används även i tillagningen. Dock har flera resonerat att det till och från är för dyrt att använda för mycket vin i maten. Men poängen är att när man brygger eget vin hemma så finns det givetvis mer svängrum att tappa i mer vin i maten eftersom en flaska blir betydligt billigare än en flaska i handeln. Man behöver inte reflektera så mycket för att använda några flaskor vitt att koka fisken i. Eller varför inte en stänk nyponsherry till såsen. Möjligheterna tycks vara oändliga.
Ett bra tips som Erlandsen ger i sin bok är att gå samman många människor i bryggarlag. Det kan bli ett ypperligt tillfälle att träffas och umgås, och hjälpas åt och utväxla erfarenheter sinsemellan.
Därjämte ger Erlandsen råd om att noga planlägga vinprocessen. Det är betydelsefullt att skriva upp allting som ska användas och kontrollera att den utrustning som ska användas är hygienisk och fungerande. När man väl har kommit igång och upptäcker att någonting fattas så kan det ju bli rätt så förargligt. Att ställa upp ett detaljerat arbetsschema är att föredra. På så vis kommer alltsammans följa i rätt ordning.
All utrustning som ingår i vinbryggningen har vanligtvis någon form av bruksanvisning. Läs dessa noggrant för att spara många fel. Dessvärre är det många som läser bruksanvisningarna först efter bryggningen för att ta reda på vad som möjligtvis gick fel.
En annan mycket viktig del i processen är att skriva ner allting som tillsätts och när i processen det sker. Om någonting skulle bli problematiskt i processen så är en bryggjournal bra för att spåra vad som möjligen kan ha gått fel. En bryggjournal kan givetvis fungera åt andra hållet. Har man lyckats brygga ett helt fantastiskt vin kanske man gärna vill brygga det på nytt.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.