Att brygga eget vin
Den som vill uppleva nya smaker och tycker om vin ska otvivelaktigt testa att brygga själv. Vin kan framställas på allehanda bär och frukter och därutöver genom varierande jästekniker och övriga faktorer.
En otvetydig fördel med vinframställning hemma är att utvecklingen har gått framåt och ärvt mycket av den etablerade vinindustrins metoder och utrustning. Det har aldrig någonsin varit så lätt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju dessutom generellt billigare. Det i sin tur medför andra fördelar.
När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i matlagning. Det är massor som har gastronomisk eufori över att få nyttja vin i maten åt att förhöja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken variant av maträtt som lagas.
En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på flera annorlunda sätt. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar förmodligen på många.
Det är betydelsefullt att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp allting som ska användas och konrollera att all utrustning är fräsch samt fungerande. Det är aldrig roligt att märka att det saknas någonting när man väl ska börja. För att uträtta arbetsprocessen i rätt ordning är det bra att åstadkomma ett arbetsschema.
Dessutom medföljer ofta bruksanvisningar till allehanda attiraljer som ska användas i processen. Dessa bör läsas mycket utförligt. Att vara bra förberedd kan nämligen förskona många förargelser och fel.
Under bryggandets gång tillsätts skilda mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (alternativt inte följs). Skriv upp varje gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att veta hur man i framtiden kan sträva mot och försöka åstadkomma ett motsvarande fantastiskt resultat – alternativt tvärtom, undgå fördärvade smaker.
Vad gäller utrustningen så behöver den inte vara särskilt omfattande. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, och en gummitätning med tillhörande jäsrör. Det finns självklart en mängd andra hjälpmedel och tillbehör och därutöver oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte speciellt besvärligt att brygga sitt första vin utifrån en komplett vinsats.
Det rekommenderas för nybörjaren att testa att brygga med utgångspunkt av en färdig vinsats. Det skänker en bra helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit lite mer rutinerad kan man börja prova att brygga vin på till exempel egenplockade bär eller frukter.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.