Användbara råvaror vid vinbryggning
Endast tid och fantasi begränsar möjligheterna att kombinera fruktrecept vid vinbryggningen. Man kan experimentera i all oändlighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.
I gemene mans trädgård finns det alltid gångbara frukter och bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns dessutom prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig åt vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär samt mispel.
Den som tycker om att vara ute på skogspromenad bör spana de flertal sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.
Och varför inte prova att brygga vin med blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp ska prova att brygga på rosenblad från välluktande rosor alternativt på maskrosor, fläderblommor och lindblommor.
Det finns inte alltid tid att brygga när somliga råvaror har sin skördetid. Därför kan de alltid förvaras djupfrysta för framtida hantering. En del råvaror ska rentav helst ha varit frysta i vilket fall före bryggning. Exempelvis, vilda nypon, slånbär samt rönnbär.
Men när det inte jämt är årstid för frukt och bär kan man handla djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs ofta inom restaurangbranschen och till en billigare peng. Det är inte sällsynt att en stor förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på bara några hekto.
Det är även ypperligt att brygga vin på saft och juice. Det finns varierande sorters bärsafter i handeln att lägga pengar på. Varudeklarationen bör noga läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns en del safter som gör sig bättre som grundsafter. Exempelvis juice av äpple/svart vinbär eller äpple/druva. Den som brukar bevista musterier kan beakta att äppelmust är perfekt att brygga vin på.
Vad beträffar koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar genomgående vara förhållandevis dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.